Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon na szparagi.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
    5 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżka octu balsamicznego
    kilka szczypt grubej soli
    3 ząbki czosnku
    kilka szczypt suszonych ziół
    sezam
    kilka plasterków żółtego sera
    opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach

Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem.
    Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek, wlałem oliwę i roztarłem go w niej. Dodałem sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między palcami zioła, wymieszałem. Posmarowałem szparagi z obu stron, grillowałem. Grillując smarowałem jeszcze z 2 razy, trzymam je, aż zaczęły nieco brązowieć, a szpikulec wbity w warzywo wchodzi w nie bez oporu.
    Na plastry szynki położyłem kawałki żółtego sera, potem kilka zgrillowanych szparagów, ciasno zwinąłem, posypałem uprzednio uprażonym sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy