Grillowane udźce z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kurczak z ten sposób przyrządzony jest bardzo smaczny, soczysty. W ten sposób przygotowane udźce jadłam w Czarnogórze. Nikt jednak nie podał mi czym mięso było przyprawione. Drogą prób i błędów sama doszłam do sposobu przyrządzania go w oryginalny sposób, który jest mojego autorstwa

  • 2 godz.

Składniki:

  • Udźce z kurczaka wy filetowane (pozbawione kości) - 1kg
    Świeży imbir - około 3 centymetrów
    Czosnek - 4 duże ząbki
    Papryczka chilli - mała sztuka
    Curry - 1 łyżeczka
    Miód - 1 łyżeczka
    Wędzona papryka czerwona - 1 łyżeczka
    sól, pieprz do smaku
    Oliwa z oliwek - 3 łyżki

Grillowane udźce z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udźce z kurczaka pozbawiam kości, myję, osuszam. Z wyżej podanych przypraw robię marynatę. Osuszone udźce wkładam do marynaty i zostawiam na 1,5 godziny. Można także zostawić na całą noc. Marynowane mięso piekę na grillu (w moim przypadku grill gazowy) przez około 15-20 minut. Bardzo ważne żeby mięso bez skóry ścięło się pierwsze, wtedy przy obracaniu mięsa nie wyciekną cenne soki.

Porady

Można piec na każdym rodzaju grilla a tak że na patelni grillowej. Mięso im dlużej leży w marynacie tym jest lepsze. Proponuje podawać z surówką z surowej cukinii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy