Grillowany ananas w sałatce z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekko i zdrowo czyli to co lubię. Sałatka jest pyszna, ananasa z grilla bardzo uwielbiam.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 ananasa świeżego
    1/2 szklanki groszku mrożonego
    1/2 limonki
    1/2 papryki czerwonej
    1 kawałek papryki żółtej
    4 pomidorki koktajlowe
    10 dkg krewetek mrożonych przyprawionych
    6 liści salaty lodowej
    natka pietruszki
    3 łyżki sosu vinaigrette
    1/2 papryczki chili świeżej
    4 łyżki wina białego wytrawnego.

Grillowany ananas w sałatce z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ananasa obieram ze skórki, wycinam środek niejadalny. Kroję na plastry i grilluję na grillu elektrycznym albo na patelni grillowej. Ananasa posmarowałam odrobiną oleju. Groszek mrożony przesmażyłam na patelni na oleju około minutę. Sałatę liście myję i kroję nożem. Przekładam do miski, dodaję groszek ostudzony, pokrojone kawałki ananasa, paprykę pokrojoną. Krewetki smażę na patelni na oleju dosłownie chwilę, dolewam wino i duszę do momentu wchłonięcia płynu. Jak przestygną dodaję do sałatki. Całość mieszam, przekładam do miseczki, dekoruję papryczką chili, pomidorkami cząstki, natką pietruszki, kawałkami limonki. Polewam sosem vinaigrette.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy