Grillowany filet rekina z ryżem w warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie może wydawać się ekstrawaganckie...jednak wychodzimy z założenia ,że do niedawna było tak z krewetkami itp.Mięso z rekina jest delikatne i bardzo soczyste.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 filety z rekina
    sok z 1/2 cytryny
    200 g ryżu jaśminowego
    2 marchewki
    mały seler
    1 duży por (biała część)
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Grillowany filet rekina z ryżem w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowany filet rekina z ryżem w warzywach 1. Ryż gotujemy wg przepisu (na sypko).
    Filety oprószamy solą ,pieprzem ,skrapiamy sokiem z cytryny. Owijamy w folię spożywczą ,wkładamy do lodówki na min 30 min.
    Pora siekamy ,marchew i seler kroimy na drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni ,mieszamy z oliwą i podsmażamy warzywa. Dodajemy odcedzony ryż ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy 7-9 min. Posypujemy posiekaną natką.
    Jednocześnie grillujemy na ruszcie filety z rekina po ,4 min z każdej strony. Podajemy na smażonym ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy