Grillowany filet z kurczaka zapiekany z kremowym ananasem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Bardzo proste w przygotowaniu danie a zarazem mega smaczne. Grillowany filet zapieczony z ananasem w śmietanie. Można też użyć mleczka kokosowego zamiast śmietany i będzie równie smaczne.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 plastry fileta z kurczaka
    5 plastrów ananasa z zalewy lub świeży
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego (około 80 ml)
    ser żółty według uznania (użyłam 3 grubsze plastry)
    Przyprawa do kurczaka + kilka łyżek oleju
    1 łyżeczka masła

Grillowany filet z kurczaka zapiekany z kremowym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem i zamarynować plastry mięsa. Odstawić na min. 15 minut. Następnie mięso grillujemy z każdej strony po około 4-5 minut.
  • 2. Ananasa pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni i odrobinie masła podsmażyć krótko ananasa. Następnie wlać śmietankę lub mleczko kokosowe i gotujemy aż całość zgęstnieje ciągle mieszając.
    Tak przygotowanego ananasa wykładamy obficie na grillowane mięso. Na wierzchu ułożyć plastry sera i całość jeszcze chwilkę zapiekać aż ser się rozpuści.

Komentarze

Podobne przepisy