Grillowany kurczak teriyaki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Grillowana pierś z kurczaka jest zawsze smaczna i soczysta. Do tego sos pieczarkowy z dodatkiem masali ,ryż i surówka z młodej kapusty :P Pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka (po 200 g)
    250 g pieczarek
    400 g śmietany 18%
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka masali (przyprawa)
    sos teriyaki
    sól ,pieprz

Grillowany kurczak teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowany kurczak teriyaki 1. Pieczarki czyścimy ,kroimy na pół i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy łyżkę masali ,zalewamy śmietaną i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Filety z kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas smarując górną część mięsa sosem teriyaki przy pomocy silikonowego pędzelka. Podajemy z ryżem jaśminowym ,sosem pieczarkowym i surówką z młodej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy