1.W większym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w niedużą kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojony boczek/kiełbasę. Chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem. Dodać dokładnie opłukany groch. Doprawić przyprawami. Gotować na małym ogniu ok 30 minut.
2.W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. Dodać do zupy. W dalszym ciągu gotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać mąkę, całość energicznie mieszać aby nie było grudek. Smażyć na jasno złoty kolor. Zdjąć z ognia. Na patelnię dodać chochelkę zupy, dokładnie wymieszać i przelać zasmażkę do grochówki. Zupę doprawić do smaku. Gotować aż warzywa zmiękną. Smacznego :)
Porady
Używając całego grochu- należy go zostawić na całą noc do namoczenia.
Komentarze