Grochówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta, sycąca zupa . Idealnie rozgrzewa , kojarzona głownie z zupą serwowaną w wojsku.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg grochu łuskanego ( najlepiej połówki)
    ok 2,5 l bulionu ( najlepiej z żeberek )
    ok 300 g boczku wędzonego / ewentualnie kiełbasy
    2 cebule
    3 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    olej
    przyprawy ( ok 2 łyżeczki majeranku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, 5 ziarenek pieprzu + pieprz świeżo mielony)

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w niedużą kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojony boczek/kiełbasę. Chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem. Dodać dokładnie opłukany groch. Doprawić przyprawami. Gotować na małym ogniu ok 30 minut.
  • 2. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. Dodać do zupy. W dalszym ciągu gotować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu, dodać mąkę, całość energicznie mieszać aby nie było grudek. Smażyć na jasno złoty kolor. Zdjąć z ognia. Na patelnię dodać chochelkę zupy, dokładnie wymieszać i przelać zasmażkę do grochówki. Zupę doprawić do smaku. Gotować aż warzywa zmiękną. Smacznego :)

Porady

Używając całego grochu- należy go zostawić na całą noc do namoczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy