Grochówka na wędzonce

0 (0 ocen)

Kolejna z zup tradycyjnie serwowanych w polskich domach. Pyszna grochówka.

Składniki:

  • 3 kości schabowe wędzone lub kawałek wędzonki
    1/4 kg grochu łuskanego
    3 duże marchewki
    3 ziemniaki
    1 pietruszka
    1/4 kawałka selera
    4 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz

Grochówka na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez około 30 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy