Grochówka z cieciorką

0 (0 ocen)

Moja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca.

Składniki:

  • 500 g kości wędzonych
    1 szklanka grochu łuskanego połówki
    1 szklanka cieciorki
    2,2 l wody
    2 łyżki majeranku
    pieprz czarny
    3 listki laurowe
    1 cebula
    200 g cienkiej kiełbasy

Grochówka z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch z cieciorką namoczyć wcześniej we wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy