Kto powiedział, że dobra grochówka to tylko ta z suszonego grochu.
Składniki:
2 szklanki zielonego groszku
5 większych ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki u mnie razem z nacią
liście selera, pory i lubczyku
30 dag wędzonego boczku
świeży majeranek
Grochówka z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch po wyłuskaniu odmierzyć i zalać wodą tak, aby cały był nią przykryty, następnie rozgotować i zmiksować.
Boczek pokroić w cienkie paseczki i zrumienić na patelni.
2.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dołożyć marchewkę pokrojoną w plasterki i pietruszkę razem z całą resztą zieleniny, zalać 1 litrem wody, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa są miękkie dolać całe pure z groszku i podsmażony boczek, ale bez tłuszczu, całość jeszcze razem chwilkę gotować na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać sporą ilością posiekanego świeżego majeranku.
Komentarze