Groszek ptysiowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, szybki i przede wszystkim prosty w przyrządzeniu dodatek do zup.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 dag masła
    1 jajo
    4 dag mąki
    3 łyżki wody
    szczypta soli

Groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, dodać masło, roztopić.
  • 2. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Zaparzać przez ok 4min. ciągle mieszając. Przestudzić.
  • 3. Do przestudzonej masy dodać jajko i sól. Zmiksowac na gładko.
  • 4. Z rękawa cukierniczego wyciskać małe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 5. Piec 10 - 15 min w 180 stopniach.

Porady

By groszek lepiej rósł, można włożyć na spód piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, zapewni to dostateczną wilgotność.

Komentarze

Podobne przepisy