To wyjątkowe danie może być lekkim i zdrowym obiadem lub ciepłą kolacją.
Składniki:
½ kg ziemniaków
20 dag marynowanej dyni
20 dag mrożonego groszku
1 cebula
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oleju
sól, pieprz
cukier
szczypiorek do posypania
Groszek z ziemniakami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyte ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Dynię osączamy z zalewy. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.Cebulę drobno siekamy i rumienimy na oleju, wlewamy bulion, dodajemy ocet, przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dodajemy kawałki dyni, groszek i pokrojone w plasterki ziemniaki. Delikatnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Potrawę podajemy zaraz po przygotowaniu posypaną posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze