Gulasz podajemy do kasz, makaronu, ziemniaków czy pieczywa.To pożywne i smaczne danie, które szybko się przygotowuje. Polecam zwłaszcza z świeżym groszkiem.
Składniki:
Składniki:
• 300 gram zielonego groszku (u mnie świeży, ale może być mrożony),
• 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
• 1 cebula,
• 0,5 kg pieczarek,
• 0,5 szklanki mleczka kokosowego,
• olej rzepakowy,
• świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• papryka w proszku,
• 2 szklanki bulionu,
• mały pęczek młodego koperku,
• ok 1-2 łyżki śmietany do zabielenia
Groszkowo-drobiowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Umyte i osuszone mięso kroimy kostkę. Na patelni rumienimy pokrojoną w plasterki cebulę. Do zrumienionej dodajemy oprószone przyprawami mięso. Fileta smażymy do miękkości.
3.Gdy mięso jest gotowe podlewamy całość bulionem i mleczkiem kokosowy. Następnie dodajemy groszek. Gulasz przykrywamy i dusimy do momentu jak groszek będzie gotowy.
Na koniec łączymy go z przysmażonymi pieczarkami. Całość zabielamy, zagotowujemy, dodajemy pokrojony koperek i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Komentarze