Groszkowo-drobiowy gulasz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gulasz podajemy do kasz, makaronu, ziemniaków czy pieczywa.To pożywne i smaczne danie, które szybko się przygotowuje. Polecam zwłaszcza z świeżym groszkiem.

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 gram zielonego groszku (u mnie świeży, ale może być mrożony),
    • 1 duża podwójna pierś z kurczaka,
    • 1 cebula,
    • 0,5 kg pieczarek,
    • 0,5 szklanki mleczka kokosowego,
    • olej rzepakowy,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • papryka w proszku,
    • 2 szklanki bulionu,
    • mały pęczek młodego koperku,
    • ok 1-2 łyżki śmietany do zabielenia

Groszkowo-drobiowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie pieczarek 1. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oleju do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • smażenie mięsa 2. Umyte i osuszone mięso kroimy kostkę. Na patelni rumienimy pokrojoną w plasterki cebulę. Do zrumienionej dodajemy oprószone przyprawami mięso. Fileta smażymy do miękkości.
  • dodanie groszku 3. Gdy mięso jest gotowe podlewamy całość bulionem i mleczkiem kokosowy. Następnie dodajemy groszek. Gulasz przykrywamy i dusimy do momentu jak groszek będzie gotowy.
    Na koniec łączymy go z przysmażonymi pieczarkami. Całość zabielamy, zagotowujemy, dodajemy pokrojony koperek i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy