Grudniowe cukiereczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Daktyle namaczamy na ok. 3 - 4 godziny. Następnie , po odcedzeniu, mielimy je lub miksujemy blenderem na jednolitą masę.
2) Sezam lekko prażymy na suchej patelni. Następnie mielimy lub miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji pasty. Można zostawić 2 łyżki tego uprażonego sezamu do posypania.
3) Rozdrabniamy orzechy.
4) Masło rozpuszczamy i łączymy wszystkie składniki jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
5) Masę przekładamy do pojemniczka, posypujemy pozostawionym sezamem i wkładamy do lodówki na noc, żeby stwardniały. Potem kroimy na małe kawałeczki i jemy :)
Porady
Proporcje możemy dowolnie sobie dopasować. Im więcej damy daktyli tym słodsze będą cukiereczki
Komentarze