Grudniowe cukiereczki

0 (0 ocen)

Słodkości bez grama cukru. Samo zdrowie :)

Składniki:

  • 1) daktyle - ok. 90g
    2) masło klarowane - 7 łyżek
    3) sezam - 100 g
    4) orzechy - 30g

Grudniowe cukiereczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Daktyle namaczamy na ok. 3 - 4 godziny. Następnie , po odcedzeniu, mielimy je lub miksujemy blenderem na jednolitą masę.
    2) Sezam lekko prażymy na suchej patelni. Następnie mielimy lub miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji pasty. Można zostawić 2 łyżki tego uprażonego sezamu do posypania.
    3) Rozdrabniamy orzechy.
    4) Masło rozpuszczamy i łączymy wszystkie składniki jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    5) Masę przekładamy do pojemniczka, posypujemy pozostawionym sezamem i wkładamy do lodówki na noc, żeby stwardniały. Potem kroimy na małe kawałeczki i jemy :)

Porady

Proporcje możemy dowolnie sobie dopasować. Im więcej damy daktyli tym słodsze będą cukiereczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy