Gruntowa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kminek oraz imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać bulion.
2.Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w niezbyt duże cząstki, marchewkę w półtalarki. Warzywa dołożyć do garnka. Wsypać ostrą paprykę. Całość gotowac 10 min.
3.Po tym czasie dodać obrany i pokrojony w półtalarki ogórek i posiekaną miętę. Gotować do miękkości warzyw (ok. 5 min).
4.Na końcu dodać pokrojony lub starty na tarce jarzynowej ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Zupę doprawić do smaku.
Porady
Jeśli Ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy, przed wlaniem bulionu można zrobić zasmażkę oprószając zawartość garnka mąką (3 - 4 łyżeczki).
Komentarze