Gruntowa ogórkowa

0 (0 ocen)

Zupa z ogórkiem gruntowym. Raczej pikantna, z dodatkiem orzeźwiającej mięty, doprawiona żółtym serem.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków (ok. 400g)
    2 większe marchewki (ok. 300g)
    1 większy ogórek gruntowy (250g)
    1 średnia biała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 mały pęczek mięty
    100 g żółtego sera
    2 łyżki oleju
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1/3 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

Gruntowa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruntowa ogórkowa 1. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kminek oraz imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać bulion.
  • Gruntowa ogórkowa 2. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w niezbyt duże cząstki, marchewkę w półtalarki. Warzywa dołożyć do garnka. Wsypać ostrą paprykę. Całość gotowac 10 min.
  • Gruntowa ogórkowa 3. Po tym czasie dodać obrany i pokrojony w półtalarki ogórek i posiekaną miętę. Gotować do miękkości warzyw (ok. 5 min).
  • Gruntowa ogórkowa 4. Na końcu dodać pokrojony lub starty na tarce jarzynowej ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Zupę doprawić do smaku.

Porady

Jeśli Ktoś lubi bardziej zawiesiste zupy, przed wlaniem bulionu można zrobić zasmażkę oprószając zawartość garnka mąką (3 - 4 łyżeczki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy