Gruszka nadziewana śliwką w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 15 min

Deser pasujący na zbliżającą się jesień . Dojrzała pachnąca gruszka z nadzieniem ze słodką suszoną śliwką . Niespodzianką jest moc śliwki , namoczyłam ją wcześniej w rumie. Wszystko w chrupiącym cieście posypanym złotym siemiem lnianym.

  • 15 min

Składniki:

  • ciasto francuskie 2 opakowania

    3 gruszki

    cukier kryształ

    siemię lniane złote

    śliwka kalifornijska

    2 łyżki rumu

    mięta świeża

Gruszka nadziewana śliwką w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy przekrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Śliwki moczymy w rumie ok 10 min. Nasączone śliwki wkładamy do otworów powstałych z wydrążenia gniazd nasiennych . Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy.
  • 2. Kroimy na pasy szerokości gruszki. Układamy połowę gruszki otworem z śliwką do dołu .Nakrywamy gruszkę ciastem. Przyklejamy boki za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem i posypujemy siemię lnianym złoty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Posypujemy cukrem kryształem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Komentarze

Podobne przepisy