Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg gruszek
300 g cukru
3 szklanki octu z białego wina
1 cytryna
4 listki laurowe
2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1 łyżeczka goździków
Gruszki na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem w temperaturze 90 stopni ok. 30 minut.
Komentarze