Gruszki na słodko-kwaśno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
    300 g cukru
    3 szklanki octu z białego wina
    1 cytryna
    4 listki laurowe
    2 łyżeczki ziarenek gorczycy
    1 łyżeczka goździków

Gruszki na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki na słodko-kwaśno 1. Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
    Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem w temperaturze 90 stopni ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy