Gruszki pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1 kg gruszek
    -laska wanilii
    -150 g masła
    -150 g cukru
    -300 g mąki
    -szczypta soli
    Do podania:
    -kwaśna śmietanką
    -jogurt naturalny lub grecki
    -lody waniliowe

Gruszki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, mąkę i sól posiekać razem,a następnie zagnieść ciasto, przypominające okruszki. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć łyżeczką ziarenka. Posmarować nimi gruszki, a laskę pokroić na kawałki i powtykać między owoce. Posypać gruszki kruszonką. Wstawić do nagrzanego do temp. 280 st. piekarnika i zapiekać ok. 40 min. Gruszki z kruszonką podawać jeszcze ciepłe, same z lodami, śmietanką lub jogurtem.

Komentarze

Podobne przepisy