Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-1 kg gruszek
-laska wanilii
-150 g masła
-150 g cukru
-300 g mąki
-szczypta soli
Do podania:
-kwaśna śmietanką
-jogurt naturalny lub grecki
-lody waniliowe
Gruszki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, mąkę i sól posiekać razem,a następnie zagnieść ciasto, przypominające okruszki. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć łyżeczką ziarenka. Posmarować nimi gruszki, a laskę pokroić na kawałki i powtykać między owoce. Posypać gruszki kruszonką. Wstawić do nagrzanego do temp. 280 st. piekarnika i zapiekać ok. 40 min. Gruszki z kruszonką podawać jeszcze ciepłe, same z lodami, śmietanką lub jogurtem.
Komentarze