Gruszki pod winną pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wypróbowałam jeszcze w dzieciństwie, ale utkwił mi w pamięci na długo. Wiele trudu zajęło mi odnalezienie go i wypróbowanie na nowo, gdyż nieco go zmodyfikowałam. To prosty, ale elegancki deser, którego smak trudno jest zapomnieć.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie, twarde gruszki, pół kieliszka białego wytrawnego wina, 4 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki masła, 5 łyżek cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, szczypta soli morskiej

Gruszki pod winną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Gdy ładnie się zrumienią dodajemy gruszki. Podsmażamy je przez około 5 minut, aż wypuszczą sok i nieco zmiękną. Następnie dolewamy wino. Dusimy gruszki przez kolejne 5-10 minut. Na chwilę ściągamy patelnię z ognia, owoce można wyjąć na talerz, a do sosu dodajemy śmietankę i sporą szczyptę cynamonu. Podgrzewamy jeszcze przez chwilkę. Gruszki polewamy obficie sosem. Deser można podawać na ciepło lub zimno. W każdej opcji smakują znakomicie.

Porady

Gruszki na ciepło można podawać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietanką dla kontrastu, na zimno natomiast - z listkiem mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy