Gruszki w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Soczyste i słodkie są prosto z drzewa, ale i zatopionym w cieście nie brak uroku

  • 35 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki,20 dkg masła, 2 jajka, szczypta soli, 4 gruszki, po 2 łyżki mleka i masła, 2 żółtka

Gruszki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i posiekaj z masłem. Wbij jajka, dodaj cukier, wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, schłodż w lodówce przez 1 godzinę. Gruszki obierz, zostawiając ogonki, usuń gniazda nasienne, posmaruj masłem i wstaw na 10 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni. Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 4 części. Pośrodku każdego postaw lekko schłodzoną gruszkę, dokładnie oblep ją ciastem. Górną część ciasta dekoracyjnie ponacinaj czubkiem noża, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj z bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy