Gruszki w konfiturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny sparzamy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Skórkę cytrynową mieszamy z kardamonem.
2.Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki.
3.Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy.
4.Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez 20 min. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałą ilość skórki cytrynowej i zagotowujemy. Jeszcze gorącą nakładamy do słoików i mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem, do momentu wystygnięcia.
Komentarze