GRUSZKI W KONFITURZE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 duże cytryny
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1,5 kg twardych gruszek
    600 ml niesłodzonego soku jabłkowego
    1 kg cukru żelującego

Gruszki w konfiturze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzamy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Skórkę cytrynową mieszamy z kardamonem.
  • 2. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki.
  • 3. Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy.
  • 4. Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez 20 min. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałą ilość skórki cytrynowej i zagotowujemy. Jeszcze gorącą nakładamy do słoików i mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem, do momentu wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy