Gruszki w kratkę

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zamiast gruszek można użyć np. brzoskwiń albo jabłek pokrojonych w plasterki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 8 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - margaryna: 15 dekagramów

    - KREM:: 1 sztuka
    - gruszki: 8 sztuk
    - dżem brzoskwiniowy (pełne łyżki): 3 łyżki
    - herbatniki: 80 dekagramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier: 6 łyżek

Gruszki w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godz do zamrażalnika.
  • 2. Okrągłą formę do pieczenia (ja miałam z niskimi falowanymi brzegami o średnicy 27cm) natłuścić i wysypać mąką. 2/3 ciasta wyłożyć dno i boki formy. Posmarować dżemem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Z reszty ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy