Gruszki w syropie z korzenną nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli ma się fartuszek gruszek, to koniecznie trzeba je zrobić w syropie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gruszki ( dowolna ilość )
    1,5 l wody
    0,8 - 1 kg cukru
    sok z cytryny
    łyżeczka miodu na słoik
    szczypta przyprawy do piernika i grzańca na słoik

Gruszki w syropie z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem. Dodać sok z cytryny.
    Gruszki powinny być zdrowe i twarde. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cztery części, albo na dwie. Do wyparzonych słoików powkładać ładnie owoce. Do każdego słoiczka dodać po łyżeczce miodu i po szczypcie przyprawy do piernika. Zalać zalewą. Dokładnie zakręcić nakrętki. Pasteryzować 15-20 min. Słoiczki wyjąć z garnka i na desce postawić denkiem do góry. Wystudzić. Ślicznie opisane słoiczki przenieść do spiżarni.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy