Gruszki z watróbką gotowaną w winie z nutką żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki oczyścić ,opłukać w zimnej wodzie zalać bulionem dodać ziele angielskie i liść laurowy,gotować wszystko razem 10 minut.
Po tym czasie wątróbkę odcedzić,włożyć z powrotem do garnka i zalać wytrawnym czerwonym winem ,dodać bazylię i estragon,posolić do smaku i znów gotować 10 minut.
Wątróbki odcedzić na sice odstawić do wystygnięcia i zimne drobniutko posiekać nożem,orzechy rozgnieść lub posiekać wymieszać z watróbką wbić jajko doprawić do smaku solą i pieprzem i łyżką wymieszać wszystko razem.
2.Piekarnik rozgrzać do 180*c. Gruszki umyć przekroić na połówki nie obierać ze skórki,wydrażyć gniazda nasienne i nafaszerować wątróbką. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut.Przed podaniem polać konfiturą żurawinową i podawać.
Komentarze