Gruszki z watróbką gotowaną w winie z nutką żurawiny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Gruszki,wątróbka i żurawina w jednym? Tak..choć sama obawiałam się tego ryzykownego połączenia,wyszło smakowicie..i niebanalnie

  • 50 min

Składniki:

  • 4-5 twardych gruszek
    250 dag wątróbki drobiowej
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki estragonu
    1/2 szklanki czerwonego wtrawnego wina
    2 łyżki orzechów włoskich
    1 jajko
    1 liść laurowy
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    mały słoiczek konfitury żurawinowej

Gruszki z watróbką gotowaną w winie z nutką żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Wątróbki oczyścić ,opłukać w zimnej wodzie zalać bulionem dodać ziele angielskie i liść laurowy,gotować wszystko razem 10 minut.


    Po tym czasie wątróbkę odcedzić,włożyć z powrotem do garnka i zalać wytrawnym czerwonym winem ,dodać bazylię i estragon,posolić do smaku i znów gotować 10 minut.

    Wątróbki odcedzić na sice odstawić do wystygnięcia i zimne drobniutko posiekać nożem,orzechy rozgnieść lub posiekać wymieszać z watróbką wbić jajko doprawić do smaku solą i pieprzem i łyżką wymieszać wszystko razem.
  • nadziewamy gruszki 2. Piekarnik rozgrzać do 180*c. Gruszki umyć przekroić na połówki nie obierać ze skórki,wydrażyć gniazda nasienne i nafaszerować wątróbką. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut.Przed podaniem polać konfiturą żurawinową i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy