Gruszkowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto które nie może się nie udać. Jest pulchniutkie i przepięknie pachnie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
    4 całe jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny -250g
    1,5 łyżeczki proszki do pieczenia
    3 łyżki kakao
    3 gruszki
    1 łyżeczka kaszy manny
    melisa lub mięta do przybrania
    cukier puder

Gruszkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszkowa rozkosz 1. Margarynę kroimy drobno, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy jajka i stopniowo mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Tortownicę o szerokości 26 cm należy wysmarować margaryną i posypać kaszą manną. Masę wykładamy równomiernie do tortownicy i na wierzch kładziemy kawałki obranych gruszek. Mój układ gruszek widoczny jest na zdjęciu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
  • gruszkowa rozkosz 2. Na koniec jak już ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami mięty lub melisy.
  • Gruszkowa rozkosz 3. A tak było po 30 minutach:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy