Gryczane trufle z tofu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Zainspirowana przepisem znalezionym w książce "Zaskakująca kasza i ryż" postanowiłam przygotować swoją wersję trufli z kaszy gryczanej- wyszły pyszne !

  • 60 min

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej
    7 dag tofu
    10 ciasteczek holenderskich
    10 dag czekolady gorzkiej
    10 łyżek likieru grenadine
    85 ml śmietany 30 %
    3 dag dobrej margaryny lub masła
    2 łyżki drobnego cukru (ale nie pudru)
    Czekoladowa posypka do ciast

Gryczane trufle z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy w rozdrabniaczu. Ciastka wkładamy do woreczka foliowego, dosyć mocno rozdrabniamy, po czym wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy likier grenadine i pokruszone tofu, dokładnie miskujemy. Dodajemy do kaszy gryczanej. Margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku, wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści. Gorący płyn wlewamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników, wsypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w czekoladowej posypce do ciast. Przed podaniem trzymamy w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy