Zainspirowana przepisem znalezionym w książce "Zaskakująca kasza i ryż" postanowiłam przygotować swoją wersję trufli z kaszy gryczanej- wyszły pyszne !
60 min
Składniki:
½ szklanki kaszy gryczanej
7 dag tofu
10 ciasteczek holenderskich
10 dag czekolady gorzkiej
10 łyżek likieru grenadine
85 ml śmietany 30 %
3 dag dobrej margaryny lub masła
2 łyżki drobnego cukru (ale nie pudru)
Czekoladowa posypka do ciast
Gryczane trufle z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy w rozdrabniaczu. Ciastka wkładamy do woreczka foliowego, dosyć mocno rozdrabniamy, po czym wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy likier grenadine i pokruszone tofu, dokładnie miskujemy. Dodajemy do kaszy gryczanej. Margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku, wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści. Gorący płyn wlewamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników, wsypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w czekoladowej posypce do ciast. Przed podaniem trzymamy w chłodnym miejscu.
Komentarze