Grzanki z czarną tapenadą

0 (0 ocen)

Tapenada wywodzi się z Prowansji. Jest to pasta gdzie głównym składnikiem są oliwki i kapary. Ja w swojej paście kapary pominęłam, gdyż nie przepadam za nimi. Tapenada z grzankami smakuje wprost wyśmienicie.

Składniki:


  • bagietka
    1 szklanka czarnych oliwek
    oliwa ( ja użyłam oleju z orzechów arachidowych)
    2 łyżki natki pietruszki i jeszcze trochę do posypania na wierzchu
    ząbek czosnku
    sól
    czarny pieprz

Grzanki z czarną tapenadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bagietkę pokroiłam na ukośne kromki. Każdą kromkę natarłam roztartym czosnkiem oraz skropiłam oliwą.
    Kromki pieczemy w piekarniku aż się zrumienią, można to też zrobić na patelni.
    Oliwki wrzuciłam do pojemnika, dodałam oliwę, 2 łyżki natki pietruszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wszystko razem zblendowałam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
    Pastę wyłożyłam na grzanki i posypałam natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy