Grzebaniec

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Dziś dodam przepis na najlepsze pod słońcem ciasto – ciasto, które babcia zawsze piecze kiedy przyjeżdżają jej malutkie – teraz już dorosłe – wnusie! Przed Wami grzebaniec babci!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 2 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - żółtka: 4 sztuki
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - cukier: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - margaryna: 200 gramów
    - śmietana kwaśna 18 %: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - alkohol: 25 mililitrów
    - galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
    - wiórki kokosowe: 8 łyżek
    - jabłka: 5 sztuk

Grzebaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę margaryny rozetrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać żółtka jajek, 4 łyżki śmietany i ponownie rozetrzeć. Dodać sok z cytryny oraz kieliszek alkoholu.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, lecz delikatnie mieszać.
    Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta obsypać suchą galaretką cytrynową (po to, by jabłka nie rozmoczyły go po upieczeniu), następnie zetrzeć jabłka i ułożyć na galaretce, całość obsypać wiórkami kokosowymi.
    Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy