Dziś dodam przepis na najlepsze pod słońcem ciasto – ciasto, które babcia zawsze piecze kiedy przyjeżdżają jej malutkie – teraz już dorosłe – wnusie! Przed Wami grzebaniec babci!
1.Kostkę margaryny rozetrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodać żółtka jajek, 4 łyżki śmietany i ponownie rozetrzeć. Dodać sok z cytryny oraz kieliszek alkoholu.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, lecz delikatnie mieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta obsypać suchą galaretką cytrynową (po to, by jabłka nie rozmoczyły go po upieczeniu), następnie zetrzeć jabłka i ułożyć na galaretce, całość obsypać wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze