Grzebyczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na posypanej mąką stolnicy.Wycinać kwadraty o wymiarach 10 x10 cm.
2.Orzechy wymieszać z cukrem i jajkiem i likierem. Na środku każdego kwadratu ułożyć pasek masy orzechowej . Jeden bok kwadratu posmarować roztrzepanym żółtkiem, złożyć na pół , skleić z drugim bokiem .
3.Następnie sklejenia naciąć w równych odstępach i nieco rozciągnąć tak aby powstał grzebień. Przygotować blaszkę , wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć grzebyczki. Posmarować rozmąconym żółtkiem . Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec około 20 min.w temperaturze 200 ºC. Upieczone grzebyczki ułożyć na talerzu. Do potrawy polecam białe wino półsłodkie. Smacznego!
Komentarze