Grzebyczki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ekspresowe ciasteczka na niedzielę

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 375 g mrożonego ciasta francuskiego
    15 dkg zmielonych orzechów włoskich
    1 jajko
    8 dkg cukru
    1 łyżka likieru amaretto
    1 żółtko
    3 łyżki mąki

Grzebyczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzebyczki orzechowe 1. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na posypanej mąką stolnicy.Wycinać kwadraty o wymiarach 10 x10 cm.
  • Grzebyczki orzechowe 2. Orzechy wymieszać z cukrem i jajkiem i likierem. Na środku każdego kwadratu ułożyć pasek masy orzechowej . Jeden bok kwadratu posmarować roztrzepanym żółtkiem, złożyć na pół , skleić z drugim bokiem .
  • Grzebyczki orzechowe 3. Następnie sklejenia naciąć w równych odstępach i nieco rozciągnąć tak aby powstał grzebień. Przygotować blaszkę , wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć grzebyczki. Posmarować rozmąconym żółtkiem . Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec około 20 min.w temperaturze 200 ºC. Upieczone grzebyczki ułożyć na talerzu. Do potrawy polecam białe wino półsłodkie. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy