Grzybki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od ciotki,jest przy nich trochę pracy,ale warto dla tego smaku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2kg maki
    1 margaryna
    1 szklanka słodkiej śmietany
    1 białko
    Lyzka maku
    Polewa czekoladowa
    Masa
    Po 2 łyżki maki kartoflanej i pszennej
    1/2l mleka
    Masło
    1/2szklanki cukru
    Cukier waniliowy

Grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto śiekamy,zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.Następnie ciasto rozwałkować i szklanka oraz foremkado babeczek wycinamy pary krażków,krażkami wyciętymi szklanka oblepiamy posmarowana tluszczem foremki od babeczek,a w krażkach wykrojonych wycinamy kieliszkiem dziurki,formujemy korzonki i końce maczamy w białku i maku.Pieczemy w temp.180 stopni,20 m8nut.Zimne kapelusze polewamy gotowa polewa,a środek napełniamy masa,szklanke mlekazagotowujemy z cukrami,reszte mleka roztrzepujemy z makami i wlewamy do gotujacego mleka,gdy wystygnie ucieramy z maslem.Masę przykrywamy krażkiem z dziurka,a w środek wkładamy korzonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy