GRZYBOWE LECZO

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała uczta dla smakoszy grzybów. Danie bezmięsne.

  • 60 min

Składniki:

  • - 25 dkg umytych i grubo pokrojonych grzybów leśnych
    - 10 dkg umytych i grubo pokrojonych pieczarek
    - 2 łyżki oliwy
    - po 25 dkg grubo startej marchwi i selera
    - szklanka wody
    - po 25 dkg posiekanej czerwonej papryki, cebuli i pomidorów
    - 25 dkg poszatkowanej cukinii bez pestek
    - 1 szklanka śmietanki 30 %
    - 1 płaska łyżka mąki
    - 1 kostka rosołku grzybowego
    - sól, pieprz
    - łyżka posiekanej natki pietruszki

Grzybowe leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowane grzyby wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę. Podsmażyć mieszając.
    Dodać marchew i seler, zamieszać i po chwili dodać szklankę wody. Dusić razem pod przykryciem około 10 minut.
    Dorzucić paprykę, cukinię, cebulę i pomidory. Dodać kostkę grzybową, sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze ok 20 minut.
    Śmietankę dokładnie rozmieszać z mąką, dodać do potrawy i jeszcze chwilę podusić mieszając.
    Leczo podawać gorące z ziemniaczkami, lub kluseczkami, posypane natką.

Porady

Pomidory przed pokrojeniem, należy sparzyć i obrać ze skórki. Leczo można podawać z pieczywem jako gorącą kolację.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy