Grzybowe mielone

0 (0 ocen)

  • Łatwy

mielone ze smakiem leśnych grzybów

  • Łatwy

Składniki:

  • - Na kotlety:: 1 sztuka
    - łopatka wieprzowa: 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 2 ząbki
    - kasza manna: 4 łyżki
    - bułka tarta: 5 łyżek
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - woda: 100 mililitrów
    - Na farsz:: 1 sztuka
    - suszone grzyby leśne (2 garście): 1 szklanka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - masło: 0.25 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 150 mililitrów

Grzybowe mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby ( ja użyłam koźlaków ) namoczyć i ugotować.
    Odsączyć je z wody, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
    Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, oraz dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać.
    Mięso opłukać i zmielić.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
    Wlać wodę, wsypać bułkę tartą i kaszę, wbić jajka, doprawić do smaku i wymieszać.
    Farsz i mięso podzielić na 7 części.
    Masę mięsną rozłożyć na dłoniach formując placek, na środek nałożyć farsz i zakrywać go mięsem formując podłużny kotlet.
    Tak przygotowane kotlety smażyć na oleju po około 6 minut z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy