Idealny dodatek do zupy, śniadania czy kolacji. Racuszki są sycące a dodatek świeżych grzybów dodaje wybornego smaku. Wspaniała uczta dla smakoszy grzybów w cieście.
45 min
Składniki:
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka kefiru
2 jajka
Cukier, sól, pieprz do smaku
10 średniej wielkości kapeluszy grzybów leśnych(ja użyłam borowików i podgrzybków)
1 cebula
1 łyżka oleju + olej do smażenia
Płaska łyżeczka smalcu
Grzybowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, jogurt, kefir, przyprawy do smaku i żółtka zmiksować na jednolitą masę, odstawić. Grzyby opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Tłuszcze(1 łyżkę oleju oraz smalec) rozgrzać na patelni, dodać cebulę chwilę podsmażyć, dodać grzyby, smażyć około 10 minut, mieszać podczas smażenia. Lekko przestudzone zmiksować dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Smażyć małe racuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać ze świeżą papryką i zieleniną.
Porady
1.Racuszki przed podaniem można polać pikantnym sosem pomidorowym.
Komentarze