Grzyby leśne w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Grzyby w sosie śmietanowym zawsze się sprawdzają. Tym razem dodaliśmy warzywa i kiszone ogórki. Sprawdziło się.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • półtora kg leśnych grzybów
    1 marchewka
    4 średnie cebule
    2 kiszone ogórki
    1 łyżka smalcu
    200 ml śmietany 18%
    sól
    pieprz
    mielona papryka

Grzyby leśne w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby leśne w sosie śmietanowym 1. Grzyby obgotowałem w lekko osolonej wodzie, odcedziłem, przełożyłem do garnka, dodałem smalec oraz pokrojona marchewkę i posiekaną cebulę. Zalałem wodą tak aby grzyby były przykryte. Dusiłem 30 minut na małym ogniu do miękkości warzyw, czasami mieszałem.
  • Grzyby leśne w sosie śmietanowym 2. Doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu, dodałem śmietanę oraz drobno pokrojone kiszone ogórki i mieloną paprykę. Dusiłem jeszcze ok. 10 minut, cały czas mieszając. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy