Grzyby w occie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Grzybki w zalewie octowej w sam raz na zimę

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 4 ziarenka pieprzu
    - mały liść laurowy
    - kilka ziaren gorczycy
    - plasterek cebuli
    - 2 plasterki marchwi
    - 2 szklanki wody
    - 2 szklanki octu 10%
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżeczka soli

Grzyby w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby. Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy