Gulasz drobiowy ali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko kroimy w kostkę mocno doprawiamy przyprawą do drobiu zapiekamy na tłuszczu w głębokim rondlu - wielokrotnie mieszając. Na drugiej patelni delikatnie "szklimy " posiekaną cebulkę z czosnkiem. Gdy mięso jest już ładnie pod opiekane zalewamy ok 2,5 litrów wody dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną startą na grubych oczkach pietruszkę i marchew. Dodajemy przyprawy czyli pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy, 1 kostka bulionu oraz 2 łyżki papryki słodkiej. Gotujemy pod przykryciem ok 25 - 30 min na mocnym ogniu. Następnie gdy mięsko jest już miękkie podbijamy mąką rozpuszczona w 1/2 szkl. wody energicznie mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Na sam koniec po zagotowaniu gotowego gulaszu dodajemy drobno posiekany szczypior i pietruszkę naciową.
Porady
Idealne danie do gotowanej kaszy i ogórka kiszonego :)
Komentarze