Gulasz drobiowy Ali

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosty, delikatny gulasz mojej mamy

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa gulaszowego DROBIOWEGO
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    1p. przyprawy do drobiu
    2 łyżki papryki słodkiej
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku zielonego
    1/2 pęczka pietruszki naciowej
    1 marchew
    1 pietruszka
    2 łyżki mąki
    przyprawy:
    pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy, 1 kostka bulionu

Gulasz drobiowy ali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko kroimy w kostkę mocno doprawiamy przyprawą do drobiu zapiekamy na tłuszczu w głębokim rondlu - wielokrotnie mieszając. Na drugiej patelni delikatnie "szklimy " posiekaną cebulkę z czosnkiem. Gdy mięso jest już ładnie pod opiekane zalewamy ok 2,5 litrów wody dodajemy podsmażoną cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną startą na grubych oczkach pietruszkę i marchew. Dodajemy przyprawy czyli pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy, 1 kostka bulionu oraz 2 łyżki papryki słodkiej. Gotujemy pod przykryciem ok 25 - 30 min na mocnym ogniu. Następnie gdy mięsko jest już miękkie podbijamy mąką rozpuszczona w 1/2 szkl. wody energicznie mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Na sam koniec po zagotowaniu gotowego gulaszu dodajemy drobno posiekany szczypior i pietruszkę naciową.

Porady

Idealne danie do gotowanej kaszy i ogórka kiszonego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy