Gulasz drobiowy „lekki”

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany gulasz jest bardzo "lekki" a jednocześnie bardzo smaczny i pożywny. Doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami oraz porcją sezonowej surówki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1/2 kg fileta z kurczaka
    duża cebula
    90 g fasolki szparagowej żółtej (u mnie mrożona, cięta)
    60 g zielonej papryki
    400 ml gorącej wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    czosnek granulowany
    pieprz czarny mielony
    sól
    olej do smażenia
    do zaciągnięcia: odrobina sosu + 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

Gulasz drobiowy „lekki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju w garnku o grubszym dnie. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do usmażonej cebulki, przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy mąką, mieszamy, następnie przesmażamy.
  • 2. Do mięsa wrzucamy fasolkę szparagową, kostkę rosołową, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 35 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Zieloną paprykę pokrojoną w kostkę dodajemy 5 minut przed końcem duszenia. Odrobinę sosu przekładamy wcześniej do szklanki by przestygł, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej, czosnek granulowany, mieszamy dokładnie i zaciągamy sos (również 5 minut przed końcem duszenia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy