Tak przygotowany gulasz jest bardzo "lekki" a jednocześnie bardzo smaczny i pożywny. Doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami oraz porcją sezonowej surówki.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
1/2 kg fileta z kurczaka
duża cebula
90 g fasolki szparagowej żółtej (u mnie mrożona, cięta)
60 g zielonej papryki
400 ml gorącej wody
1 kostka rosołowa drobiowa
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
czosnek granulowany
pieprz czarny mielony
sól
olej do smażenia
do zaciągnięcia: odrobina sosu + 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
Gulasz drobiowy „lekki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju w garnku o grubszym dnie. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do usmażonej cebulki, przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy mąką, mieszamy, następnie przesmażamy.
2.Do mięsa wrzucamy fasolkę szparagową, kostkę rosołową, wlewamy gorącą wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 35 minut (od czasu do czasu mieszając).
3.Zieloną paprykę pokrojoną w kostkę dodajemy 5 minut przed końcem duszenia. Odrobinę sosu przekładamy wcześniej do szklanki by przestygł, dodajemy łyżkę mąki pełnoziarnistej, czosnek granulowany, mieszamy dokładnie i zaciągamy sos (również 5 minut przed końcem duszenia).
Komentarze