Gulasz drobiowy z dynią

0 (0 ocen)

Pyszny, kolorowy gulasz drobiowy. Powstaje szybko , a smakuje rewelacyjnie!Najczęściej podaje go z ryżem, kaszą, makaronem lub po prostu z pieczywem.

Składniki:

  • Składniki( na 3-4 porcje):
    • 1 duża pierś z kurczaka,
    • 2-3 podudzia z kurczaka bez kości,
    • ok. 30-40 dag dyni (obranej i bez nasion),
    • 1/3 czerwonej papryki,
    • ½ cukinii,
    • 1 cebula,
    • ząbek czosnku,
    • ½ marchewki,
    • ok 1,5-2 szklanki bulionu lub wody,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 2-3 łyżki mieszanki ziół toskańskich,

Gulasz drobiowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką i smażymy na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni (rondelku) podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię stare na tarce o grubych oczkach , dynię pokrojona w kostkę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy i mieszamy z mięsem. Następnie całość podlewamy bulionem, przyprawiamy do smaku, przykrywamy i dusimy ok 15 -20 minut.
    Smacznego!

Porady

Całość możemy zabielić. Możemy również dodać trochę koncentratu pomidorowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy