Zapraszam na smaczne danie. Sos przygotowałam z mięsa mielonego z indyka i soczewicy. Sos podany z ryżem z dodatkiem koperku. Polecam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Na sos :
300 g mielonego z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 szkl wody
6 łyżek soczewicy
3 łyżki serka śmietankowego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku
Na ryż :
1/2 szkl. ryżu
1 szkl. wody
3 łyżki pokrojonego koperku
sól do smaku
Gulasz drobiowy z soczewicą i koperkowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodajemy pokrojony koperek oraz solimy do smaku, mieszamy.
Sos: cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso mielone, smażymy razem przez 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy przez 15 minut. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15 minut, mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy i serek, zagotowujemy.
Podajemy z ryżem.
Komentarze