Gulasz grzybowy z ogórkiem konserwowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ogórek konserwowy nadaje potrawie lekko kwaskowy smak

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 65 dag szynki

    * 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)

    * 2 cebule

    * 3 ziela angielskie

    * 2 liście laurowe

    * szklanka bulionu (może być z kostki)

    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    * 5 ogórków konserwowych

    * sól, pieprz

    * tłuszcz do smażenia

Gulasz grzybowy z ogórkiem konserwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min.

Porady

Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną

Komentarze

Podobne przepisy