Gulasz łososiowo-warzywny

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna propozycja na obiadek,polecam :-)

Składniki:

  • 500g łosos świeży (filety)
    1 mała cienka cukinia
    1 czerwona cebula
    1 mała papryka(kolor dowolny) ja miałam czerwoną
    1 puszka pomidory krojone
    sok z jednego plastra cytryny
    10-15 dużych liści bazylii(umytych,osuszonych,posiekanych)
    sól morska,pieprz mielony (młynek) wg.uznania
    3 łyżki olej

Gulasz łososiowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte warzywa kroimy,paprykę i cukinie w drobniejsza kostkę a cebulę w krążki.Filety ryby myjemy,osuszamy recznikiem papierowym i kroimy w grubsza kostkę.Jeśli ryba posiada skórę to ją ściągamy.
  • duszenie warzyw i łososia 2. Na rozgrzanym oleju na patelni lub w rondlu dusimy warzywa z dodatkiem soli i pieprzu do zmięknięcia.Następnie dodajemy łososia ,sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszając delikatnie (żeby ryba sie nie rozpadła) całość smażymy na wolnym ogniu około 10 -15 minut.
  • dodajemy pomidory z puszki 3. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki-mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 10 minut.
  • gulasz gotowy do podania 4. Po upływie tego czasu dodajemy bazylię,doprawiamy jeszcze sobie do smaku pieprzem,solą i możemy podawać :-)
    Ja swój gulasz podałam z makaronem.Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy