Gulasz niedzielny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Moja żona bardzo lubi potrawy z warzywami, dlatego często robię jej niespodziankę i przyrządzam taki obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● szklanka bobu
    ● szklanka fasoli
    ● szklanka grochu
    ● szklanka kaszy jęczmiennej
    ● 5-7 ziemniaków
    ● 1/2 kg łopatki
    ● liść laurowy
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek

Gulasz niedzielny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę i groch zalewamy
    wodą i odstawiamy na noc.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w kostkę. Mięso myjemy
    i kroimy w duże kawałki.
  • 3. Fasolę i groch odcedzamy,
    przekładamy do garnka i zalewamy
    3 l zimnej wody. Dodajemy
    bób, mięso i liść laurowy.
    Gotujemy na małym ogniu
    około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wkładamy
    ziemniaki, wsypujemy kaszę
    i gotujemy jeszcze 30-40 minut.
    Doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i majerankiem,
    chwilę gotujemy. Nadmiar płynu
    odlewamy, naczynie szczelnie
    przykrywamy i silnie potrząsamy.

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy