Gulasz paprykowo-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrój w podłużne paski. Posyp cząbrem, kolendrą, curry, przyprawą piri-piri. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż.
2.Paprykę pokrój w dużą kostkę a seler w talarki. Wrzuć do mięsa i smaż razem ok. 6-7 minut, często mieszając. Dolej 1 szklankę wody, zmniejsz ogień i duś aż mięso i warzywa zmiękkną. Gdyby woda całkowicie wyparowała uzupełnij ją. Dodaj sól i pieprz.
3.Do śmietanki wsyp mąkę i wymieszaj energicznie by nie było grudek, dodaj do gulaszu i energicznie mieszając rozprowadź. Gulasz na sam koniec posyp siekanym szczypiorem.
Komentarze