Gulasz paprykowo-selerowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kremowy gulasz, z dodatkiem papryki i seleru naciowego, pyszny i zdrowy. Najlepiej podawać z kaszą.

  • 45 min

Składniki:

  • 600 g sznycli wieprzowych
    2 czerwone papryki
    2 łodygi selera naciowego
    szczypior
    olej do smażenia

    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka curry
    2 łyżeczki ostrej przyprawy z chilli (piri-piri)
    sól, pieprz

    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    2 czubate łyżeczki mąki

Gulasz paprykowo-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrój w podłużne paski. Posyp cząbrem, kolendrą, curry, przyprawą piri-piri. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż.
  • Gulasz 2. Paprykę pokrój w dużą kostkę a seler w talarki. Wrzuć do mięsa i smaż razem ok. 6-7 minut, często mieszając. Dolej 1 szklankę wody, zmniejsz ogień i duś aż mięso i warzywa zmiękkną. Gdyby woda całkowicie wyparowała uzupełnij ją. Dodaj sól i pieprz.
  • 3. Do śmietanki wsyp mąkę i wymieszaj energicznie by nie było grudek, dodaj do gulaszu i energicznie mieszając rozprowadź. Gulasz na sam koniec posyp siekanym szczypiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy