Gulasz tradycyjny na piwie

0 (0 ocen)

Sos jest przepyszny, smakuje jak ten który robiła moja babcia, kiedy dusiła mięso w prodiżu, super smak bez dodatku sztucznych kostek, bulionetek itp. Spróbuj z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 800 gram łopatki pokrojonej w kostkę
    3 średnie cebule
    150 ml piwa
    400 ml wody
    3 łyżki śmietany
    łyżka mąki
    1 marchewka
    olej do smażenia
    Przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki cayenne, łyżeczka papryki słodkiej, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku

Gulasz tradycyjny na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy papryką, pieprzem czarnym i cayenne oraz oliwą, oprószamy sola i smażymy na dużym ogniu. Mięso powinno się trochę przypalić.
  • 2. Cebulę kroimy w grube plastry, marchewkę w cienkie. Podsmażamy chwilę na patelni po mięsie. Zagotowujemy lekko osoloną wodę, z liściem i zielem angielskim. Wrzucamy mięso oraz warzywa. Na patelnę wylewamy piwo, zbieramy smak i wlewamy płyn do gulaszu. Gotujemy do miękkości mięsa (conajmniej 30 minut).
  • 3. Śmietanę mieszamy z majerankiem i mąką oraz odrobiną wywaru. Dodajemy do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy