Sos jest przepyszny, smakuje jak ten który robiła moja babcia, kiedy dusiła mięso w prodiżu, super smak bez dodatku sztucznych kostek, bulionetek itp. Spróbuj z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
800 gram łopatki pokrojonej w kostkę
3 średnie cebule
150 ml piwa
400 ml wody
3 łyżki śmietany
łyżka mąki
1 marchewka
olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki cayenne, łyżeczka papryki słodkiej, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku
Gulasz tradycyjny na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy papryką, pieprzem czarnym i cayenne oraz oliwą, oprószamy sola i smażymy na dużym ogniu. Mięso powinno się trochę przypalić.
2.Cebulę kroimy w grube plastry, marchewkę w cienkie. Podsmażamy chwilę na patelni po mięsie. Zagotowujemy lekko osoloną wodę, z liściem i zielem angielskim. Wrzucamy mięso oraz warzywa. Na patelnę wylewamy piwo, zbieramy smak i wlewamy płyn do gulaszu. Gotujemy do miękkości mięsa (conajmniej 30 minut).
3.Śmietanę mieszamy z majerankiem i mąką oraz odrobiną wywaru. Dodajemy do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia.
Komentarze