Gulasz warzywny

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis wymyślony pod presją głodnej rodziny :) Można dowolnie modyfikować, a i tak będzie się wszystko dobrze komponowało i wszystkim smakowało.

  • 25 min

Składniki:

  • - 3 marchewki,
    - 1 por,
    - 1 pomidor,
    - 0.5 papryki,
    - 0.5 główki brokuła,
    - 1 szklanka bulionu warzywnego,
    - 1 podwójna pierś z kurczaka,
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    - przyprawa do kurczaka,
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    - olej
    - sól,
    - pieprz,
    - 300 g makaronu pełnoziarnistego penne

Gulasz warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na oleju.
  • 3. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut.
  • 4. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tartce o dużych oczkach. Por kroimy w talarki. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
  • 5. Do podsmażonego kurczaka dodajemy: słodką paprykę, zioła prowansalskie, marchew, por i pomidora. Wszystko chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez ok. 10 minut
  • 6. Wrzucamy brokuł. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w łyżce wody i wlewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 8 minut.
  • 7. Makaron odcedzamy, wykładamy porcje na talerze i zalewamy gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy