Gulasz węgierski

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje podany z wiejskim chlebem

Składniki:

  • 3 łyżki masła
    1 cebula
    4 główki czosnku
    3 czerwone papryki
    600-700 g wołowiny
    3 łyżki słodkiej papryki
    2 pomidory
    2 marchewki
    2 ziemniaki
    1 liść laurowy
    sól i pieprz
    4-5 szklanek bulionu wołowego

Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij.
    Zdejmij garnek z ognia,dodaj słodką paprykę,pokrojoną w kostkę wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
  • 2. Garnek ponownie postaw na ogniu. Mięso smaż przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną w kostkę paprykę. Smaż kolejne 5-7 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki,pomidory, bulion,liść laurowy,sól i pieprz. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 40 minut.
    W razie potrzeby dopraw.

Porady

dla zaostrzenia smaku warto dodać ostrą paprykę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy