Gulasz wieprzowo-czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Do dziś pamiętam smak gulaszu z dużą ilością czosnku jaki robiła moja babcia. Miło było powrócić do smaków i wspomnień z nimi związanych.

  • 45 min

Składniki:

  • 800 g łopatki wieprzowej
    12 ząbków czosnku
    cebula
    łyżka ciemnego sosu sojowego
    łyżka oleju
    czubata łyżka mąki
    600 ml bulionu wołowego
    kilkanaście ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka mielonej kozieradki
    łyżka mielonej słodkiej papryki
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Gulasz wieprzowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę płuczemy ,osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach ,czosnek przepuszczamy przez praskę ,dodajemy do mięsa razem z sosem sojowym i olejem ,dokładnie mieszamy. Przekładamy do rondla i podsmażamy. Oprószamy mąką ,chwilę jeszcze podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy kozieradkę ,paprykę i redukujemy sos do żądanej gęstości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką (u nas mizeria).

Komentarze

Podobne przepisy