Gulasz wieprzowy

0 (0 ocen)

z kaszą jęczmienną i surówką z ogórków kiszonych.POLECAM.

Składniki:

  • 60 dag.łopatki wieprzowej
    1 średnia cebula
    3-4 liście laurowe
    3-4 ziele angielskie
    2 łyżki śmietany 18%
    1łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    10dag.margaryny (dobrej jakości)
    sól,pieprz,maggi do smaku
    200g.kaszy jęczmiennej wiejskiej (lub inna)
    SURÓWKA:
    4 średniej wielkości ogórki kiszone
    1 średnia cebula
    1/2 pęczka pietruszki zielonej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól,pieprz,cukier do smaku

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i cebulę kroimy w kostkę,na patelni rozgrzewamy tłuszcz podsmażamy cebule a następnie mięso.Dodajemy ziele i liść laurowy.Całość zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu(w razie potrzeby dolewamy wodę).Doprawiamy do smaku,dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy z ognia.Kaszę gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.Ogórki kroimy w cienkie plasterki,cebulę obieramy i kroimy w kostkę,natkę siekamy.Wszystkie składniki mieszamy w misce doprawiamy do smaku.Ten zestaw jest doskonały na mroźne dni.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy