Gulasz wieprzowy z cukinią podlany czerwonym winem

0 (0 ocen)

Posmak wina nadaje mu wyrazistości.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
    ½ cukinii
    1 cebula
    ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
    10 pieczarek
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    Tłuszcz do smażenia
    Kawałek papryki chili
    Sól, pieprz mielony, wegeta, maggi do smaku

    Sos:
    Ok 2 łyżeczki mąki pszennej
    Ok 3 łyżeczki śmietany 18%
    Szczypta soli

Gulasz wieprzowy z cukinią podlany czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, osolić i obsmażyć z obu stron, od czasu do czasu podlewając wodą, dodać ziela angielskie i listek laurowy. Smażyć do miękkości ok 1 h.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu razem z cukinią pokrojoną w większą kostkę.
  • 3. Usmażone mięso pokroić w kostkę, dodać usmażoną cebulę z cukinię razem z tłuszczem oraz kawałek papryczki chili. Podlać winem i smażyć do momentu połowy jego wyparowania.
  • 4. W garnuszku rozmieszać mąkę w małej ilości wody, dodać śmietanę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać, zahartować sosem, wlać do gulaszu. Doprawić solą, wegetą, pieprzem, magą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy