Gulasz wołowy z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe połączenie smakowe. Dzięki ogórkom konserwowym mięso jest delikatne i soczyste.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g wołowiny (rostbef)
    1 marchew
    1 mały seler
    250g boczniaków
    por (biała część)
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    3 ogórki konserwowe
    garść świeżego majeranku
    700 ml bulionu wołowego
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz

Gulasz wołowy z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy z boczniakami 1. Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju.

    Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.

    Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy